isolatie friesland

Het deel van ons land dat ook wel Noord-Nederland wordt genoemd bestaat uit drie provincies: Friesland, Groningen en Drenthe. Ook de Waddeneilanden worden daarnaast vaak tot Noord-Nederland gerekend. Deze noordelijke provincies zijn een stuk minder dichtbevolkt dan de andere provincies van Nederland, en bevatten veel oude en monumentale huizen en boerderijen. De stelpboerderij is bijvoorbeeld een specifiek boerderijtype dat voornamelijk in Friesland voorkomt. Als zo’n oude boerderij gekocht wordt is vaak een opknapbeurt nodig. Het kan door de oude manier van bouwen zo zijn dat er nog geen goede isolatie friesland is aangebracht. Maar als het huis eenmaal is opgeknapt kan iemand er heerlijk rustig en afgelegen wonen.

Zelf wonen of verhuren?

Historische huizen of boerderijen in het noorden zijn natuurlijk geweldig om zelf in te wonen. Meestal is de ligging rustig, omringt door groene velden of vlakbij de kust. Maar deze aantrekkelijke eigenschappen betekenen ook dat de huizen zeer geschikt kunnen zijn om te verhuren aan toeristen. Mensen uit de veel meer dichtbevolkte randstad zouden wellicht graag een weekendje op zo’n rustige locatie willen doorbrengen. Als je een historisch huis opknapt met het doel deze uiteindelijk te verhuren is moet de verbouwing net zo goed uitgevoerd worden. Als het huis niet comfortabel is, bijvoorbeeld door een slechte isolatie, zullen de gasten een slechte review achterlaten.

Isoleren tijdens de verbouwing

Als je dan toch bezig bent met een opknappen van een oud huis is het slim om ook wat praktische zaken aan te pakken. De huizen in Groningen zijn soms nog gebouwd met een lege ruimte tussen de muren. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien geen probleem, maar het is toch beter om een isolatie groningen in zo’n oude muur aan te brengen. Dit zal later veel gedoe schelen en voorkomen dat de net mooi geschilderde muren weer open moeten. Nadat het huis op deze manier aangepast is kan de binnenkant naar eigen smaak gestoffeerd, ingericht en gestyled worden.