energie contract afsluiten

Iedere huishouden heeft energie nodig om hun dagelijkse bezigheden uit te kunnen voeren. Wanneer je zonder energie komt te zitten zijn er namelijk een heleboel dingen niet meer mogelijk, zoals het verlichten van je woning, het verwarmen van je bad of het zetten van een kop koffie. Daarom is het ook belangrijk om een goed gevoel te hebben bij jouw energieleverancier. Wil je een energie contract afsluiten? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij vertellen je hier graag meer over op deze pagina.

Eenvoudig je energiecontract afsluiten

Het is tegenwoordig steeds eenvoudiger om een energiecontract af te sluiten. Waar eerder vaak verkopers aan de deur kwamen om je een energiecontract aan te bieden, kun je nu steeds vaker makkelijk online een energiecontract afsluiten. Het voordeel hiervan is dat je meer tijd hebt om je in te lezen en dat dit een veel beter overzicht biedt. Het online afsluiten van een energiecontract kan op de website van een energieleverancier of via een vergelijkingswebsite. Er zijn aantal punten die handig zijn om te weten bij het online afsluiten van een energiecontract.

Energietarieven

Elke energieleverancier hanteert verschillende energietarieven. Het is dus goed om van tevoren de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Deze prijsverschillen zitten hem voornamelijk in het soort energie dat zij leveren. Zo kan de prijs lager zijn bij aanbieder A doordat deze bijvoorbeeld grijze stroom levert. Hecht jij toch meer waarde aan groene stroom, dan zou je misschien eerder geneigd zijn om voor aanbieder B te kiezen. Aangezien energieleveranciers steeds meer duurzame energie gaan opwekken, is er een grote kans dat groene stroom een stuk voordeliger gaat worden in de toekomst.

Duur van het energiecontract

Bedenk van tevoren goed voor hoelang je een energiecontract wilt afsluiten. Zo worden er energiecontracten afgesloten met verschillende looptijden. Wil jij gaan voor zekerheid? Dan is een vast energiecontract de beste uitkomst. Daarnaast kun je ook kiezen voor een variabel energiecontract. Deze beweegt meer mee met de marktprijzen, waardoor je dus voordeliger uit kunt zijn. En je kunt dit contract gemakkelijker tussentijds opzeggen. Ga dus goed bij jezelf na voor hoe lang je een energiecontract wilt afsluiten.

energie contract afsluiten

Voorwaarden energieleverancier

Elke energieleverancier heeft algemene en bijzondere voorwaarden, zoals bepaalde actievoorwaarden. Het kan voorkomen dat de voorwaarden bij de ene energieleverancier aantrekkelijker zijn dan bij de ander. Zo zijn er een aantal punten waar je naar kunt kijken:

  • Ontvang je een boete wanneer je niet op tijd betaald? En wat is de hoogte van dit bedrag?
  • Wat zijn de betalingsmogelijkheden?
  • Hoe is het overstapproces geregeld? 
  • Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd? Wordt het contract automatisch verlengd?
  • Is er een welkomstactie? Zo, ja wat zijn de voorwaarden hiervan? 

Het daadwerkelijke afsluiten van het energiecontract

Het afsluiten van het energiecontract is vaak simpel. Het enige wat je hoeft te doen om online een contract af te sluiten, is het invullen van een inschrijfformulier met je huidige adres en hoeveel je verbruikt. Vervolgens ontvang je een bevestigingsmail van de energieleverancier met daarin de gemaakte afspraken. Zo heb je in nog geen kwartier tijd een energiecontract afgesloten.