handgreepjes

1 Zorg voor de benodigde spullen

Als eerste moet je natuurlijk handgrepen hebben die je mooi vindt maar die ook passen bij het meubel waar je ze op wilt monteren. Het past namelijk niet helemaal om een deurgreep op een nachtkastje te zetten en andersom. Daarom moet je zorgen dat je de juiste handgrepen en meubelgreepjes bestelt voor het doel dat jij voor ogen hebt. Bij veel deurgrepen worden meestal de schroeven al bijgeleverd, daar hoef jij je dus geen zorgen meer over te maken. Je moet dus alleen nog een boormachine hebben om een gaatje te kunnen boren en een schroevendraaier om de handgreep vast te kunnen zetten.

2 Teken uit waar je de handgreep wilt hebben

Wat je vanzelfsprekend wilt voorkomen is dat je handgrepen scheef of op de verkeerde plek zit. Dat is namelijk vrij lelijk, maar gelukkig zijn er vrij simpele oplossingen om dat te voorkomen. De simpelste oplossing is om gewoon met een meetlint of liniaal het uit te meten en dan op de juiste plekken even met een potlood een streepje te zetten. Als je er wat minder vertrouwen in hebt dat je het op die manier goed doet kun je even een plankje naast de handgreep leggen om dan op dat plankje de juiste afmetingen aan te geven. Zo weet je in ieder geval dat de afstand correct is.

3 Boor de gaten

Na het uittekenen is de logische volgende stap om de gaten te gaan boren. Dat klinkt vrij simpel en dat is het ook, maar je moet wel een beetje oppassen. Er zijn namelijk een paar dingen waar je voor op moet passen bij het boren. Zo moet je zorgen dat de deur waarop je de handgreep wilt monteren goed vastzit. Je wilt namelijk niet dat de deur gaat bewegen tijdens het boren en het gaatje scheef komt te zitten. Ook moet je rekening houden met de grote van de schroef.

4 Monteer de handgreep

En dan het eenvoudigste, het monteren. Afhankelijk van de schroeven heb je alleen een schroevendraaier met een sleufkop of een met een kruiskop nodig. Je kan natuurlijk ook een boormachine gebruiken om de schroeven erin te draaien, maar dat is in dit geval misschien een beetje overkill. En dan is het eigenlijk gewoon vastschroeven en genieten van het resultaat.