overkappingen aan huis

Sommige overkappingen zet je in je tuin. Zo krijg je een leuk recreatie-eiland binnen je eigen groen aangeharkte natuur. Maar er valt eigenlijk ook wel iets voor te zeggen om overkappingen aan huis te plaatsen. Toegegeven, dan heb je niet de tuin rondom je relaxplekje. Maar omdat je een aan- of uitbouw eigenlijk altijd achter je huis maakt, is er wel het directe zicht op de tuin. En met enige toevoegingen kun je zo’n overkapping dan verbouwen tot een heuse tuinkamer. Daar gaat dit artikel dan ook over.

Van overkappingen aan huis tot tuinkamers

Bekijk overkappingen aan huis als een mooie schuilplek voor teveel zon of regenbuien. Met ook mooi uitzicht. Een tuinkamer daarentegen is net als een woonkamer, een keuken of een slaapkamer. Dat is meer een serre-achtige ruimte die bij je onmiddellijke woonomgeving hoort. En daaraan ook is vastgezet. Een tuinkamer, anders dan een overkapping, is je ook het hele jaar van dienst, omdat deze veel comfortabeler is dan een overkapping.

Tussen tuin en woonkamer in

Het mooie van een tuinkamer, gemaakt vanuit een overkapping, is dat je het buitengevoel goed blijft behouden. Diverse wanden waarmee je de overkapping aan huis tot tuinkamer maakt, kun je namelijk bij mooi weer openen zodat je van de volle buitenlucht geniet. En mocht het wat killer worden of miezerig, dan sluit je de wanden gewoon. Omdat je overkapping eigenlijk de brug vormt tussen je huis en je tuin, is het mooi om er een paar grote planten in zetten. Die moeten wel tegen kou en tocht kunnen.

Overkappingen aan huis: flexibele tuinkamers

Omdat het om glazen schuifwanden gaat, moet alles natuurlijk wel goed werken. En je wilt ook graag dat het er een beetje netjes uitziet. Werk je met U-profielen die je tegen de muur of aan een zijkant monteert, dan krijg je een mooie, gelikte afwerking. Handgrepen in het glas helpen vingerafdrukken op de schuifwanden tegen te gaan. Door te werken met aluminium profielen met borstels krijg je ook een mooie montage van de glasplaten. En heb je meteen een winddichte afwerking! Er zijn speciale ‘meenemers’ die ervoor zorgen dat de panelen automatisch meegaan als je een wand open- of dichtschuift. Zo hoef je nooit te wrikken of te trekken om wanden te verschuiven.

Thuis genieten van de natuurelementen

Het allermooiste van overkappingen aan huis die je tot tuinkamer heeft ‘bevorderd’ is wel het contact met het weer. Het kan hagelen of stormen, sneeuwen of mistig zijn, er kan zich een gloedrode zonsondergang melden of een zwarte nacht met honderden sterren, je zit erbij en je kijkt ernaar. Je hebt geen last van tocht met deze overkappingen. Mocht het ietsje killer worden dan helpt een radiator op stroom of een andere bij te plaatsen verwarming voor voldoende warmtetoevoer in je glazen paleisje. Financieel mooi is dan dat een tot tuinkamer verbouwde overkapping een stuk goedkoper is dan een officiële serre. Je hoeft voor je tuinkamer namelijk niet je huis uit te bouwen. En bij mooi weer schuif je alle wanden zo open dat je gewoon buiten zit. Maar dan nog wel met een dak boven je hoofd.