Veel mensen in Nederland hebben tegenwoordig een overwaarde hypotheek, dit geldt wellicht ook voor jou. Het betekent eigenlijk dat als je jouw huis zou verkopen, je een bedrag zou overhouden. Maar je zou dit bedrag ook kunnen verzilveren zonder dat je hiervoor moet verhuizen. Hier zijn een aantal opties voor, maar daarover later meer. Allereerst is het belangrijk om te bekijken of je een overwaarde hypotheek hebt. Hoe doe je dit?

Heb je overwaarde?

Als je wil bekijken of je overwaarde hypotheek hebt, dan heb je twee gegevens nodig. Je moet namelijk je huidige woningwaarde weten, alsook je openstaande hypotheekschuld. De huidige woningwaarde controleer je op twee verschillende manieren. Laat de woning taxeren door een onafhankelijke taxateur, of check de WOZ-waarde van je woning. Als je deze gegevens hebt is het mogelijk om te berekenen of je overwaarde op je woning hebt. Deze berekening is vrij simpel; trek je resterende hypotheeksom van de WOZ-waarde of van de taxatiewaarde af. Heb je hier hulp bij nodig? Dan is het handig om een afspraak met een hypotheekadviseur te maken voor hypotheekadvies op maat. En wil je de hypotheekrente verwachting in de gaten houden? Lees dan even verder.

Hypotheekrente verwachting

De hypotheekrente blijft maar omhooggaan, de hypotheekrente verwachting is dan ook dat die alleen maar meer zal stijgen. Net als de hypotheekrentes, stijgen de marktrentes ook. Als je graag de actuele rentestanden wil bekijken, dan doe je dit meestal op de website van een adviesgroep of van een hypotheekadviseur. Vaak zie je dan een overzicht met de actuele hypotheekrentes van meer dan dertig hypotheekverstrekkers. Op deze manier is het mogelijk om de hypotheekrentes te vergelijken. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, omdat je bijvoorbeeld wil weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.

Afspraak maken met een hypotheekadviseur

Voor hypotheekadvies kun je het beste een afspraak maken met een hypotheekadviseur. Zeker als het over hypotheekrentes gaat, want zij kennen de mogelijkheden, ze weten alle voorwaarden en ze houden zich constant bezig met de hypotheekrente verwachting. Maar ook voor andere onderwerpen kun je bij een hypotheekadviseur langsgaan, bijvoorbeeld voor het oversluiten van je hypotheek of de verschillende hypotheekvormen die er zijn. Laat je op de juiste manier informeren zodat je het voordeligst uit bent. Zeker in de tijd waarin we leven is dat belangrijk, en je wil natuurlijk altijd het beste financiële advies krijgen. Heb jij al een afspraak gemaakt?