Stel, je hebt besloten dat je de tuin onder handen wilt nemen. Je wilt het gelijk goed aanpakken en dus gaat er ook een nieuwe schutting in, nieuwe houten plantenbakken en nog het een en ander van hout (vul zelf maar in). Dan is het wel zo handig om te weten welke soort tuinhout je voor welke klus kunt gebruiken. Hieronder vindt je een aantal veel gestelde vragen en hun antwoorden over tuinhout.

Welke houtsoorten bestaan er?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen hardhout en zachte houtsoorten. Voor beide soorten geldt dat de sterkteklasse van het hout de duurzaamheid en dus de levensverwachting van het hout aangeeft. Over het algemeen zijn de meeste loofbomen hardhoutsoorten, maar er zijn ook loofbomen die zachte houtsoorten leveren.

              De bekendste houtsoorten die je in Europa kan vinden zijn douglas, eikenhout, tamme kastanje en robina. Ook is er veel naaldhout te vinden in Europa, zoals grenen hout, vurenhout en de fijnspar.

Welk hout kan ik buiten het beste gebruiken?

Zoals eerder te lezen was, geeft de sterkteklasse van het hout de verwachte levensduur aan. Uit deze sterkteklasse kun je veel informatie halen over geschiktheid voor het gebruik van buiten. Klasse 1 staat daarbij voor ‘zeer duurzame houtsoort’, met een verwachte levensduur van zo’n 25 jaar. Sterkteklasse 5 staat voor ‘zeer lage duurzame houtsoort’, met een verwachte levensduur van maximaal 5 jaar.

              Voor het gebruik van hout in de buitenlucht is het aan te raden om voor tuinhout te kiezen met een hoge sterkteklasse, dus een hoge duurzaamheid. Douglashout valt bijvoorbeeld onder klasse 3 en vurenhout vindt je terug in klasse 5.

Welk tuinhout kan ik het beste gebruiken voor een overkapping?

De meeste gekozen houtsoort voor het bouwen van een overkapping is douglashout. Maar het komt ook voor dat men voor eikenhout kiest.

Welk tuinhout is geschikt voor de schutting?

Bij het bouwen van een schutting is het vooral belangrijk om er op te letten of het hout wel of niet behandeld is met beits of verf. Dat heeft grote invloed op de levensduur van de schutting, samen met de gekozen houtsoort. Je kunt er ook voor kiezen om geïmpregneerd hout te gebruiken voor de schutting. Deze is beter beschermd tegen vocht en ongedierte.

Bron: www.houtdirect.nl