Een slecht onderhouden cv-ketel is erg gevaarlijk en kan leiden tot het vrijkomen van giftige koolmonoxide. Daarom is het belangrijk om een grote onderhoudsbeurt altijd door een erkende cv-ketel onderhoudsmonteur te laten doen. Het slimste is om deze klus voor de winter uit te voeren zodat je tijdens koude dagen altijd warmpjes bij zit. 

Wat kun je zelf doen?

Onderhoud aan je cv-ketel kun je het beste door een erkende cv-installateur laten uitvoeren. Voordat je cv onderhoud via Univé laat uitvoeren zijn er een aantal dingen die je zelf kunt controleren aan je cv-ketel.  Duurt het lang voordat jouw cv warm wordt? Controleer dan even de batterij van de cv-ketel. Ook kun je de waterdruk controleren. De ideale waterdruk van een cv-ketel ligt tussen de 1.2 en 2.0 bar. Bij een te lage waterdruk kun je zelf de radiatoren bijvullen. Daarnaast is het slim om regelmatig de radiatoren te ontluchten. Dit is noodzakelijk als er te veel lucht in de cv-installatie zit en de verwarming het daardoor minder goed en snel doet.

Wanneer schakel je een cv-ketel monteur in?

Een goed onderhouden cv-ketel zorgt ervoor dat je niet in de kou blijft staan. Door alle radiatoren open te draaien en te kijken hoe lang het duurt voordat ze warm zijn, kunt je de staat van uw cv-ketel testen. Ook zijn borrelende geluiden in de radiatoren een teken dat cv-ketel onderhoud nodig is. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de cv- ketel grondig nagekeken, schoongemaakt en goed afgesteld. Water wordt bijgevuld en eventuele defecte onderdelen worden vervangen. Problemen die voor een storing kunnen zorgen worden dan tijdig opgelost. 

Voordelen van cv ketelonderhoud

Waarom je om de 2 jaar je cv ketel laten onderhouden? Dat heeft meerdere redenen en voordelen voor jou. Ten eerste zorgt jaarlijks onderhoud voor een betere brandveiligheid.  Bij  jaarlijks onderhoud kunnen problemen op tijd worden opgelost en kleine defecten worden gerepareerd voordat deze voor een storing zorgen. Hiermee voorkomt je dat uw verwarming op een onverwacht en ongunstig moment uitvalt. Daarbij blijft je cv-ketel langer in goede staat waardoor onderdelen langer meegaan. Hierdoor bespaar je op dure vervangingen. Ook kunnen kleine defecten tijdens een onderhoudsbeurt worden opgelost. Hiermee bespaar je ook weer op extra voorrijkosten en inhuren van een monteur als er een storing voordoet. Daarnaast zorgt jaarlijks onderhoud voor een langere levensduur van de installatie. De aanschaf van een nieuwe, dure Cv-ketel kan je uitstellen. Als laatste voordeel levert een verhoogd rendement op. Zo kunnen Hr-ketels alleen hun hoge rendement halen als deze optimaal zijn ingesteld. Het juist instellen kan een rendementsverhoging van wel 25% of meer opleveren!