bamboe producten

Bamboe is een verzamelnaam voor een plantengroep met meer dan 10.000 soorten. Bamboe is een snelgroeiend gras. De stengels van bamboe zijn breed en hard. Door de hardheid van de stengel lijkt bamboe op hout, maar dat het is het dus niet. Het is eigenlijk verhard gras. Bamboe is goed te verwerken tot plaatmateriaal. Door meerdere lagen te gebruiken kun je verschillende diktes maken. Het gebruiken van bamboe kan vele voordelen hebben. Bamboe producten worden al voor een langere tijd gebruikt maar in westerse cultuur krijgen ze steeds meer populariteit. In Azië wordt bamboe al voor eeuwen gebruikt om producten te maken. Denk hierbij aan kommetjes, eetstokjes en meubels. Bamboe is zelfs sterk genoeg om huizen mee te bouwen. 

bamboe producten

Bamboe kleding

Vandaag de dag wordt bamboe ook gebruikt voor textiel. Hiermee wordt bijvoorbeeld kleding gemaakt. Zelf handdoeken en beddengoed kunnen van bamboe worden gemaakt. De bamboe die gebruikt wordt om kleding te maken is echter niet dezelfde bamboe die panda’s eten. Bamboe kleding wordt gemaakt van Moso bamboe. Dit is de belangrijkste bamboesoort in China. Bamboe alleen kan natuurlijk niet gebruikt worden om kleding te maken. De bamboe wordt omgezet naar viscose met de hulp van chemicaliën. Hier kunnen garen van spannen. 

Duurzaamheid bamboeteelt

Bamboe is een erg bijzondere plant. Ten eerste groeit deze op de meeste ondergronden. Zelfs op het land dat ongeschikt is voor andere gewassen. bamboe is verder erg efficiënt qua landgebruik. Deze plant kan tot wel 10 keer zo veel geven als katoen. Ook groeit bamboe extreem snel. Binnen 8 tot 10 weken is bamboe al klaar om te oogsten. Na het kappen groeit bamboe zelf weer aan. Hierdoor is bamboe niet alleen een interessante grondstof voor de economie het is ook zeer gunstig voor het milieu.