Cilinderslot

Wanneer je op zoek bent naar sloten om te plaatsen of om de oude te vervangen, dan hoor je waarschijnlijk regelmatig de term SKG voorbij komen. Wat dat is? Wat jij ermee moet? Dat leggen we je uit.

Waar staat SKG voor?

SKG staat voor Stichting Keurmerk Gevelbouw. De term SKG-keurmerk is dus een beetje dubbelop maar taalkundig wel correct. Het is een stichting die in principe over het hele huis gaat, maar vooral bekend is vanwege haar keurmerk op het gebied van inbraakwering. Dit is een systeem dat werkt met sterren. Hoe meer inbraakwerend het is, hoe meer sterren het krijgt. Dit gaat van geen ster tot 3 sterren, waarbij SKG 3 sterren het belangrijkst is.

Wat kan ik daarmee?

Je kunt dus ongeveer bepalen hoe inbraakwerend een slot is. Een slot zonder SKG-keurmerk is meestal een waardeloos slotje dat je zo open hebt. De inbraakwerendheid zit ongeveer zo:

  • SKG geen ster is nooit in aanmerking gekomen voor SKG en is binnen een minuut open
  • SKG 1 ster is tussen de 1 en 3 minuten inbraakwerend in de regel met bijvoorbeeld een breekijzer
  • SKG 2 sterren is 3 tot 5 minuten inbraakwerend en beschermt onder andere tegen lockpicking, maar niet tegen kerntrekken
  • SKG 3 sterren beschermt 5 minuten tegen inbraak en bijvoorbeeld ook tegen de kerntrekmethode.

Het is echter belangrijk om je niet blind te staren op deze sterren. Een deur met een hoofdslot en 2 bijzetsloten van SKG 2 sterren is bijvoorbeeld beter beveiligd dan een deur met alleen een cilinderslot SKG 3 sterren. Het is dus van belang om je gezond verstand hierbij te blijven gebruiken. Ga altijd zelf na hoe een inbreker hierbij te werk zou gaan en wat hem er van zou weerhouden om binnen te komen.