Lood is een metaal met een zilvergrijs uiterlijk, het is zacht en daardoor makkelijk te bewerken in andere vormen, zoals: vellen en repen. Lood is al meer dan 6000 jaar aanwezig in ons periodiek systeem en wordt al deze tijd gebruikt.  Het eerste lood werd gevonden wat we nu kennen als Peru, Yucatán en Guatemala. De lood werd aangetroffen in klompjes. De meest geïnteresseerde in lood waren de Grieken in het jaar 650, die als eerste wisten hoe je lood verkreeg en het omzette in wit lood. Maar het waren de Romeinen die echt wisten waar lood goed voor was, zijn gebruikte het in grote schalen voor van alles, denk daarbij aan doodskisten, serviesgoed van tin, waterleidingen en ook zilveren munten. Tijdens de middeleeuwen nam de mijnbouw af en hierdoor verscheen er steeds meer lood in het dagelijks leven. Het kreeg ook nieuwe toepassingen, je vond het daarom ook in kogels, aardewerk glazuur en drukwerk. In de 19de eeuw werd het ook als brandstof gebruikt. In de eerste 2000 jaar tot net het midden van de vorige eeuw werd lood als basis element gebruikt in verf. Dit doen we nog steeds!

De toepassingen van lood

Lood wordt tegenwoordig niet zo vaak meer gebruikt, omdat het schadelijk is voor de gezondheid om grote hoeveelheden op te nemen. Dan krijg je wat bekend is als: loodvergiftiging. Hier zijn we achter gekomen, omdat het verwerkt zat in vele toepassing. zoals: benzine en haarkleur. Waar we lood echter wel in terug zien zijn toepassingen waar we zo min mogelijk schade van oplopen, zoals: accu’s in autos, munitie van wapens, gewichten in de sportschool, als stralingsbescherming in ziekenhuizen en andere dergelijke instanties waar te veel straling is. Je kan ook lood in je huis terugvinden bijvoorbeeld in het dak of in glas-in-lood ramen.

Ben je benieuwd naar de huidige lood prijs of naar onze volgende blog over de hedendaagse aluminium prijzen? Bezoek onze website https://www.kh-metals.nl/nl/ of houdt de volgende blog in de gaten!