Is het tijd om een nieuwe vloer aan te leggen in je huis? Dan is gefineerd MDF een van de vele opties waar je uit kunt kiezen. Dit materiaal heeft een mooie houten afwerking en oogt vrijwel hetzelfde als een authentieke massieve houten vloer. Als je graag een natuurlijk en huiselijke sfeer wilt creëren in je huis, dan is dit een prima optie voor jou!

Wat verstaan we onder gefineerd MDF?

Wat houdt MDF precies in en waarom zou je het moeten verkiezen boven andere vloersoorten? We zullen het even kort toelichten. MDF staat voor medium-density fibreboard. Dat zegt je misschien niet zoveel, dus laten we het iets concreter voor je maken: deze vloerplanken worden gemaakt van gemalen houtvezels. De vezels worden met enorme druk samengeperst tot een plank. Het heeft een soortgelijke afwerking als massief hout, waardoor het verschil in uitstraling tussen de twee minimaal blijft. 

Gefineerd MDF is een aparte vorm die bij vele mensen in de smaak valt. De kern van de planken bestaat uit het MDF-materiaal, maar aan beide kanten van de plank is een laag massief hout toegevoegd. Deze houten laag wordt ook wel fineer genoemd, vandaar de naam. Gefineerd MDF gaat een stapje verder dan standaard MDF doordat de afwerking met massief hout is gedaan, waardoor er eigenlijk geen verschil te ontdekken is tussen authentieke houten vloer en gefineerd MDF. 

De verschillen tussen MDF en echt hout

Als het verschil tussen een massief houten vloer en gefineerd MDF bijna niet op te merken is, waarom zou je dan toch kiezen voor gefineerd MDF? Er zijn meerdere redenen waarom je beter voor een MDF-vloer kunt kiezen in plaats van een authentieke houten vloer. We zullen de belangrijkste voordelen hieronder kort bespreken. Zo weet je zeker dat je een goede keuze zult gaan maken.

Ten eerste heeft MDF het grote voordeel dat het hout niet krom trekt. Vocht en warmte kunnen houten vloeren lelijk aantasten, terwijl gefineerd MDF hier vrijwel geen consequenties aan over houdt. MDF is daarom een stuk duurzamer dan een authentieke houten vloer en het onderhoud is veel minder tergend. Verder splintert MDF niet doordat het materiaal van bewerkte vezels is opgebouwd. Het daarom een stuk makkelijker te bewerken, mocht dit van belang zijn. Bovendien heb je veel meer opties bij het customizen van je vloer met gefineerd MDF. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk een ander kleurtje of patroon over de toplaag van de vloer aanleggen, zodat je vloer helemaal past bij de stijl die jij zoekt in je huis!