In de meubelindustrie en interieurbouw wordt MDF ontzettend gebruikt. Vaak zijn de keukendeurtjes van keukens hiervan gemaakt. MDF wordt gemaakt van resthout. Diverse soorten houtproducten worden verwerkt tot vezels. Hieraan wordt kunsthars toegevoegd en door middel van druk worden deze producten gepest totdat er een vlakke plaat ontstaat. MDF staat voor Medium Density Fibreboard. Er bestaan verschillende soorten MDF. In dit artikel zullen aantal voordelen van MDF en het gebruik hiervan benoemd worden.

Bewerkbaar

De MDF platen hebben, zoals de naam misschien al verklapt, een mooie dichtheid. Door de dichtheid zijn ze makkelijk te bewerken. Het zagen, boren, schuren etc. gaat heel makkelijk. Dit is dan ook de reden dat MDF vaak gebruikt wordt voor interieur meubels. 

Goedkoop

Omdat MDF hout gemaakt is van resthout, is het stukken goedkoper dan de meeste andere houtsoorten. Dit is ook een grote factor die meespeelt in de populariteit van MDF plaatmateriaal in de meubelindustrie. Daarnaast is dit soort hout ook nog eens gunstig voor het milieu.

Makkelijk om schroeven in te brengen

Misschien heb je het al een keer opgemerkt: wanneer je een relatief goedkope kast aanschaft die je zelf in elkaar moet zetten, is het gemaakt van resthout, oftewel MDF. Dit komt dus vanwege het goedkope materiaal, maar ook omdat het zo gunstig is om hier schroeven in aan te brengen. Door de gunstige dichtheid kan dit zonder teveel moeite en is het erg toegankelijk voor de meeste mensen om het meubelstuk zelf in elkaar te zetten.

Buigbaar 

Wanneer je ronde of gebogen vormen wilt maken, is buigbaar MDF de constructieplaat die je nodig hebt. Door de gelijkmatige verdeling van de vezels en de dwarse groef is deze plaat makkelijk te buigen.

Conclusie

Kortom, door de gunstige dichtheid en het goedkope materiaal is MDF ideaal plaatmateriaal om te gebruiken voor meubels.