Beschik jij al over een elektrische auto? Deze voertuigen worden meestal EV’s genoemd, de afkorting van de Engelse benaming Electric Vehicle. Het grote voordeel is dat deze voertuigen geen CO2 en fijnstof uitstoten en dat je nooit meer stinkende handen na het tanken van brandstof zult hebben. Daar staat tegenover dat het wel wat aanpassingen thuis vraagt.

Wat heb je nodig om een EV op te laden?

De meeste EV’s bieden de mogelijkheid om op te laden via een gewoon stopcontact. Hier komt echter maar weinig stroom uit wat ervoor zorgt dat het opladen wel 24 uur of zelfs langer kan duren. Daarom kiezen de meeste mensen voor het laten aanleggen van een laadpaal of laadbox. Op die manier kan de accu van een EV in enkele uren opgeladen worden.

De aanleg van een laadpaal

Het is niet verboden om een laadpaal of –box te kopen en deze aan te sluiten op de meterkast. Het is echter niet een kwestie van plug-en-play. Een kleine fout in de aanleg kan grote gevolgen hebben. Daarom is het voor veel mensen verstandiger om een elektricien in te huren.

Zo moeten er over het algemeen kabels getrokken worden, waarbij gas- en waterleidingen uiteraard vermeden moeten worden. Daarnaast moet de laadpaal op een goede manier op de meterkast aangesloten worden. Als dit niet goed gedaan wordt kan dit tot grote problemen leiden.  Overwegen of je de klus zelf zult doen is alleen een optie voor mensen die beschikken over veel kennis en ervaring met elektrotechniek. 

Vaak zijn er aanpassingen in de meterkast nodig. Een laadpaal gebruikt 3 tot 6 keer meer stroom dan een stopcontact kan leveren. Dat wil zeggen dat je de laadpaal dus niet simpelweg op een bestaande groep kunt aansluiten. Zou je dit wel doen zul je merken dat de stoppen eruit slaan omdat de vraag naar energie te groot is. Daarnaast is er ook gevaar op brand en explosies in de meterkast op het moment dat er te veel stroom gevraagd wordt.

Daarom kiest men er bij het aanleggen van een laadpaal meestal voor om een nieuwe groep in de meterkast te plaatsen, of een nieuwe meterkast te installeren als er geen ruimte meer voor uitbreiding is. 

Het inhuren van een elektricien

Door een elektricien Heerhugowaard in te huren bespaar je jezelf veel tijd en werk. Daarnaast weet een elektricien precies wat er nodig is om een laadpaal aan te sluiten en beschikt hij / zij over alle gereedschappen en materialen die hiervoor nodig zijn.