Klussen is iets wat veel mensen graag doen. Soms voor eigen plezier, gewoon omdat het kan, en soms omdat er bepaalde dingen in huis moeten gebeuren of omdat je bijvoorbeeld iets moet repareren en geen zin hebt om geld te betalen om het door een ander te laten maken. Waarom dan niet lekker zelf aan de slag, toch? Hoewel het erg leuk kan zijn, is klussen soms ook gevaarlijk en zijn er genoeg dingen waar je je, als je niet uitkijkt, goed aan kunt bezeren. Wees daarom altijd voorzichtig en denk aan de volgende dingen als je bezig gaat met het klussen.

De geschikte kleding

Kleding is een belangrijk punt als je gaat klussen. Zo is het in veel gevallen zo dat je wellicht werkt met hitte, bijvoorbeeld als je gaat lassen of solderen. Dan is het verstandig om een goed lasmasker draagt dat je gezicht beschermt tegen de hitte. Ook zijn hittebestendige handschoenen belangrijk. Draag altijd stoffen handschoenen en geen plastic, omdat plastic handschoenen natuurlijk ook snel warm kunnen worden en misschien zelfs kunnen smelten. Dan heb je er natuurlijk helemaal niks meer aan. Goede handschoenen zijn dus erg belangrijk! Ook zijn dichte schoenen belangrijk die zowel hitte als zware voorwerpen tegenhouden. Je wil niet dat er bijvoorbeeld heet soldeerijzer of een zwaar voorwerp op je voeten belandt.

Zorg dat je voorbereid bent

Goed voorbereid zijn is erg belangrijk tijdens het klussen. Dacht je alles bij elkaar te hebben maar moet je tussendoor toch nog even door wat dozen zoeken omdat je toch niet de juiste maat drukveer bij je had? Of heb je een verkeerde schotelveer erbij gepakt en moet je op zoek naar de goede? Doordat je je werk even stillegt en op zoek moet gaan naar het juiste voorwerp, kan het zijn dat er iets mis gaat. Denk dan vooral aan het werken met hitte of bijvoorbeeld met lijm. Als je hier plotseling later pas achter komt, kan dat zeker roet in het eten gooien. Wees dus altijd voorzichtig.

Weet wat je doet

Dit is vooral belangrijk wanneer je bezig gaat met grote machines en apparaten. Ga je een apparaat gebruiken maar weet je eigenlijk niet goed hoe je dit het beste doet, en doe je eigenlijk maar wat? Dat is vragen om problemen. Zorg er altijd voor dat je weet hoe een apparaat werkt en hoe je dit het best en op zijn veiligst gebruikt, zodat je zeker weet dat je niet iets verkeerd doet wat leidt tot een ongeluk. Lees de gebruiksaanwijzing goed of kijk desnoods online video’s van mensen die uitleggen hoe je het het best gebruikt. Je kunt altijd beter het zekere voor het onzekere nemen, toch?