rvs lasersnijden hoe werkt dat

RVS is een van de meest veelzijdige materialen voor allerlei toepassingen. In de staalbewerking is RVS al helemaal niet meer weg te denken en als je zelf eens om je heen kijkt, zul je al snel allerlei RVS voorwerpen zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van de prullenbakken in het straatbeeld om je heen, de drankenkast achter de bar in je favoriete restaurant of de keuken in datzelfde restaurant? RVS is een veelzijdig materiaal dat met de juiste bewerking heel praktisch inzetbaar is. Maar hoe gaat die juiste bewerking precies? Een techniek die veel wordt toegepast is lasersnijden. In dit artikel lees je meer over die manier van RVS bewerken.

Lasersnijden

Lasersnijden is, zoals het woord al zegt, een manier om te snijden met behulp van laser. Waar een timmerman niet zonder zijn zaag kan, zo kan een metaalbewerker niet zonder zijn lasersnijder als hij RVS onder zijn vingers krijgt. Door de laser op het metaal te richten, smelt dit. Door er dan direct een gas achteraan te blazen, ontstaat een mooie snijrand die je met een zaag nooit zo strak had kunnen krijgen. Lasersnijden kan met zuurstof- of stikstofgas worden gedaan, afhankelijk van de wensen en eisen die aan het eindproduct worden gesteld. Bij RVS wordt vaak gekozen voor stikstof. Dat is duurder, maar het resultaat is een schonere snijrand. In beide gevallen is natuurlijk veiligheid belangrijk. Bij het lasersnijden van metaal ga je zó veilig te werk.

Aandachtspunten bij lasersnijden

Lasersnijden is zoals gezegd een stuk strakker dan andere manieren van snijden of zagen, maar toch zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten gedurende het proces. Allereerst natuurlijk de veiligheid, zoals hierboven ook al genoemd. Daarnaast is het belangrijk om schoon te werk te gaan. Door de hitte kan het gebeuren dat metalen van vorige bewerkingen ook smelten en dan krijg je geen mooie schone snijranden op je eindproduct, maar in plaats daarvan een roestige rand. Door stikstof te gebruiken, krijg je een schonere snijrand en dat heeft dus de voorkeur boven gebruik van zuurstof. Daarnaast is het belangrijk om de maten in het oog te houden, zeker omdat met lasersnijden verschillen kunnen ontstaan in boven- en onderkant van de snijrand. Dat kan problemen opleveren als het gesneden product later gebruikt wordt in een uitgebreidere constructie.

Lasersnijden van RVS heeft de voorkeur boven andere manieren van bewerking. De voordelen zijn groot en de kwaliteit van het eindproduct is met RVS lasersnijden onverminderd groot.