mdf

Wat is MDF?

MDF is een afkorting die staat voor: Medium Density Fiberboard, of beter te omschrijven als geperst plaatmateriaal met een middel harde dichtheid. MDF is geen merknaam maar een soortnaam. De platen zijn herkenbaar aan de lichtbruine kleur van de houtvezels.

De platen worden gemaakt door fijne houtvezels onder hoge druk en hoge temperatuur met elkaar te verlijmen met behulp van een kunstharslijm. De dichtheid van een standaard plaat ligt tussen 650 tot 800 kilogram per kubieke meter. Het resultaat is een plaatmateriaal dat goed te bewerken, en mooi af te werken is. De platen zijn heel gemakkelijk te frezen, schuren, schaven, boren en zagen. Door dat de plaat is opgebouwd uit fijne houtvezels splintert het niet bij het verwerken.

mdf

Soorten Medium Density Fiberboard-platen

De platen zijn verkrijgbaar in vele soorten, afmetingen en diktes. De platen worden onder andere gebruikt voor het maken van meubilair, deuren en deurlijsten, keukenkast-frontjes en vensterbanken. Standaard Medium Density Fiberboard is niet geschikt voor buiten omdat het door de poreuze structuur gemakkelijk vocht opneemt. Voor buiten of in vochtige ruimtes is er een speciale Exterieur Medium Density Fiberboard. Er zijn ook speciale brandvertragende platen die toegepast kunnen worden als wandbekleding, als plafondplaten of voor een scheidingswand. Er is ook een High Density Fibreboard verkrijgbaar waarbij de vezels nog steviger op elkaar worden geperst tot een plaat met een hogere dichtheid en kwaliteit.

Afwerken Medium Density Fiberboard

Vanwege de sterk zuigende werking van de platen is het raadzaam om eerst een primer toe te passen voordat u de plaat gaat verven. Ook zijn er speciale wit gegronde Medium Density Fiberboard platen verkrijgbaar. Doordat deze platen al voorzien zijn van een grondlaag kunt u direct de definitieve verf laag aanbrengen.

Aandachtspunten bij gebruik Medium Density Fiberboard

Houd er rekening mee dat als Medium Density Fiberboard langdurig wordt belast dat deze vervormd blijft nadat de belasting wordt weggenomen. Zo zullen de (van Medium Density Fiberboard gemaakte) planken van een goedkope boekenkast ook na het weghalen van de boeken blijven doorbuigen. Bij het vastschroeven van de platen wordt aangeraden minimaal 25 mm van de kant te blijven om splijten van de plaat te voorkomen. Van dikkere Medium Density Fiberboard platen (vanaf ongeveer 18 mm) zal de kern van de plaat minder vast zijn waardoor de kern nog poreuzer is dan aan de oppervlakte.