De kruipruimte bevindt zich onder het huis en kent vaak een hoge luchtvochtigheid. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid, de inboedel en de woning zelf. In dit artikel geven we de voordelen van een droge kruipruimte. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een hoge luchtvochtigheid in de kruipruimte te voorkomen. Lees snel verder hoe!

Wat is een kruipruimte?

De kruipruimte bevindt zich onder het huis. Deze ruimte wordt ook wel de kruipkelder genoemd. Het is een lage ruimte dat zich onder de vloer van de begane grond bevindt. Je kunt de kruipruimte bereiken via het kruipluik welke je kunt vinden onder de deurmat achter de voordeur. Deze fysieke scheiding tussen de grond en het huis zorgt ervoor dat ongewenstheden de woning niet beïnvloeden zodat deze in goede staat blijft. Daarnaast kan het beschouwd worden als het opberghok van belangrijke leidingen. Zo vind je hier de gasleidingen, waterleidingen, elektriciteitskabels en afvoerleidingen. De leidingen komen via de kruipruimte het huis binnen. De grond onder het huis is nat en koel. Met de kruipruimte voorkom je dat vocht en kou het huis binnenkomt. Je kunt het dus zien als een soort isolatie. Ook worden schimmels met een kruipruimte voorkomen.

 

Hoge luchtvochtigheid in huis

De oorzaak van een hoge luchtvochtigheid in het huis ligt vaak bij de kruipruimte. Wanneer het hier vochtig is stijgt dit automatisch naar andere delen in het huis wat voor condensatieproblemen of voor lekkages kan zorgen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de luchtvochtigheid naar beneden te brengen. Een droge kruipruimte kan hier onder andere bij helpen. Zo verbetert een droge kruipruimte de wooncomfort, zorgt het voor een energiebesparing, wordt ongedierte buiten het huis gehouden en verhoog je de verkoopwaarde van het huis. Er zijn dus genoeg redenen om de kruipruimte droog te houden en problemen te voorkomen.

 

Naast vochtproblemen zien we vaak koude- en zwamproblemen in kruipruimtes. Bij koudeproblemen heb je te maken met klamme muren, waardoor ze hun isolerend vermogen verliezen. Klamme muren en vloeren worden eveneens veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid. Zwamproblemen worden daarnaast ook veroorzaakt door een slechte ventilatie. Het is ontzettend belangrijk om zwamproblemen te voorkomen aangezien deze ontzettend veel schade aan de woning kunnen aanrichten.

Mocht je last hebben van vochtproblemen in de kruipruimte dan is het beter om hier direct iets aan te doen. Zo bespaar je energie (en dus geld) en verbeter je de leefruimte voor jezelf en je medebewoners.