Akoestische panelen worden gebruikt om de akoestiek te verbeteren en geluid te dempen. Ze worden niet alleen in woningen gebruikt, maar ook in kantoren, schoollokalen of bijvoorbeeld muziekstudio’s. De panelen halen de echo en galm weg door hun geluiddempende werking en ze zijn volledig op maat te maken. Om de platen optimaal te laten werken en het geluid te isoleren, is het belangrijk dat ze goed passen. Iedere kier of opening kan geluid doorlaten. Je kunt de akoestische platen laten snijden of ze zelf op maat maken. Hieronder is meer uitleg te vinden over de verschillende toepassingen van akoestische platen.

Wat zijn akoestische platen?

Meestal worden voor akoestische platen stoffen zoals vilt of polyester wol gebruikt omdat ze een sterke geluiddempende werking hebben. Om een perfecte akoestiek te krijgen worden er absorberende toplagen aan toegevoegd. Deze toplagen kunnen van olie, water of brandwerend materiaal worden gemaakt. De platen kunnen zowel aan de muren als aan plafonds worden bevestigd. 

Waarom kiezen voor akoestische platen

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag gaan om de akoestiek in de ruimte te verbeteren, zoals bijvoorbeeld het ophangen van gordijnen of door meubels en planten te plaatsen. Daarnaast kun je ook akoestisch schuim gebruiken. Het zal echter nooit het gewenste resultaat geven, omdat de gebruikte materialen onvoldoende beschikken over geluidsabsorberende eigenschappen. De geluidsgolven dringen er doorheen en er kan zelfs extra galm ontstaan. Bovendien absorbeert akoestisch schuim alleen de hoge frequenties wanneer je muziek draait, waardoor de bas nog sterker en dominanter door zal komen. Weinig luister plezier dus.

Waar kun je je akoestische platen op maat laten snijden

Het maken van akoestische panelen is zeer specialistisch werk, en om dit perfect te doen is ervaring nodig. Hiervoor kun je terecht bij www.marcol.nl. Je kunt bij dit soort bedrijven panelen laten snijden die volledig zijn afgestemd op jouw wensen. Ze beschikken over een hypermodern machinepark waarmee ze materialen in de gewenste vorm kunnen snijden. Daarnaast hebben ze ook machines staan waarmee ze de platen kunnen bewerken voor bijvoorbeeld het maken van gaten en sleuven. Doordat de gestuurde machines snel en secuur werken, heb je weinig tot geen snijverlies. Dit scheelt in de kosten. Daarnaast is het natuurlijk duurzaam.

Hulp

Mocht je naar aanleiding van het lezen vragen hebben of hulp willen om tot een weloverwogen beslissing te komen, dan kun je contact opnemen met een kwalitatief bedrijf die deze platen voor jouw op maat kunnen snijden. Ze voorzien je graag van alle benodigde informatie met betrekking tot de akoestische platen en kunnen al je vragen hierover beantwoorden. Veel succes!