Lambrisering is een gewild decoratief element, niet alleen in woningen uit de oude tijd, maar ook in hedendaagse huizen. Er is geen betere manier om een kamer karakter te geven en lambrisering heeft ook nog andere voordelen. Of het nu gaat om houten wandpanelen of MDF, het kan de natuurlijke vorm van een kamer versterken, het is een handige manier om muren te isoleren en zelfs om ze te beschermen tegen schade die ontstaat door de tijd.

Of je nu nieuwsgierig bent naar hoe deze historische look in jouw huis kan werken, of als je lambrisering voor de slaapkamer, badkamer of woonkamer aan het verzamelen bent, hier zijn een paar ideeën voor je.

Gevoelig zijn voor de periode van je huis is de sleutel wanneer je op zoek bent om veranderingen aan te brengen in het interieur, zoals wandpanelen. Als je in een monumentaal, antiek pand woont, kun je met de plaatselijke vestiging van monumentenzorg een afspraak maken om te zien of lambrisering een aanvaardbare toevoeging is.

Vraag na en maak het passend

Naast het feit dat het ontwerp moet passen bij de periode van het huis, zijn er nog andere esthetische overwegingen. Als lambrisering niet over de hele hoogte wordt gebruikt, komt deze het best tot zijn recht op een derde of twee derde van de hoogte van de kamer, hoewel dit kan worden beïnvloed door bijvoorbeeld open haarden of vensterbanken.

Je moet ook rekening houden met de afmetingen van de afzonderlijke paneelkaders. Grotere ruimtes komen het best tot hun recht met grotere omlijstingen, terwijl kleine ruimtes beter geschikt zijn voor lambrisering met kleinere panelen.

Moeten de panelen van echt hout gemaakt worden

Lambrisering van massief eikenhout is duur en wordt meestal alleen nieuw geplaatst als het de echte authentieke optie is. Zeker als het bij bestaande elementen past, is het verstandig om met een specialist te werken.

De meeste lambriseringen die tegenwoordig op de markt zijn, worden gemaakt van MDF, het is de bedoeling dat ze worden geschilderd. Eenmaal gemonteerd en geschilderd, is het moeilijk ze van echt houten wandpanelen te onderscheiden.

Op voorwaarde dat de muren redelijk vlak zijn, zijn MDF-panelen gemakkelijk zelf te monteren. Als de muren ongelijk zijn, kunnen ze meestal eerst worden voorzien van latten om een achtergrond op te bouwen.

Nieuwe, oude wandbekleding kopen

Het is mogelijk om originele houten lambrisering te kopen die is geborgen uit historische panden. Hoewel het authentiek oud karakter toevoegt, kan de hoeveelheid een probleem zijn. Meet drie keer de afmetingen van je kamers, en kijk goed welke verhoudingen passen bij de stijl en periode van je huis.

Bij moderne wandbekleding draait alles om felle kleuren. Een waarschuwing hierbij? Als je wandbetimmering origineel en in goede staat is, kun je deze beter conserveren en niet overschilderen; ingewikkelde paneel ontwerpen passen niet bij een felle verfkleur, dus als jouw panelen al geschilderd zijn, houd het dan bij een neutrale verfkleur.

Een korte geschiedenis van lambrisering

Oorspronkelijk diende lambrisering meer een praktisch dan een decoratief doel: in de tijd voordat er isolatie werd gebruikt in gebouwen, hielp het aanbrengen van een extra laag hout om kamers met koude stenen muren warm te houden en vochtplekken te bedekken.

De eerste voorbeelden van houten wandbekleding stammen uit de 13e eeuw waren meestal gewone verticale planken. In de loop van de tijd ontwikkelde de houten lambrisering zich tot een kunstvorm en werden vaak prachtige motieven uitgesneden. Tegenwoordig kun je kiezen tussen traditioneel gepolijst hout en kleurrijk geschilderd MDF voor het perfecte interieur.

Ingelijste lambrisering werd populair vanaf de 14e eeuw en was meestal van eikenhout dat onbehandeld kon worden gelaten of kon worden bewerkt met decoratieve details. Uitgewerkte ontwerpen kwamen aan het eind van de 15e eeuw als trend naar voren, terwijl in de Engelse Tudor periode en Jacobeaanse tijd de mode uitging van kleine vierkanten of rechthoeken, waarbij het hout ofwel onafgewerkt bleef ofwel met was of vernis werd behandeld. De lambrisering werd vaak bekroond met decoratief houtsnijwerk.