raapwerk

Bij raapwerk wordt door de stukadoor een grove ondergrond zoals een gemetselde niet geheel rechte muur of plafond volledig glad, vlak en te lood gemaakt. Dit zorgt voor een mooie afwerking, maakt het de oppervlak recht en is uitermate geschikt als onderlaag voor bijvoorbeeld sierpleister of behang. Ontdek in dit artikel wat raapwerk precies inhoudt en wat de mogelijkheden zijn en de gemiddelde kosten. 

Wat is raapwerk precies?

Een stukadoor past raapwerk toe bij scheve wanden of plafonds met deuken en beschadigingen om deze weg te werken en vlak te maken. Dit wordt gedaan door het verdelen van een dikke gipslaag over het ruwe oppervlak. De dikte van deze laag is meer dan 6 millimeter. 

Het doel van dit stucwerk is om deze grove ondergronden egaal te maken waardoor ze weer ‘te lood’ zijn(geheel loodrecht) en klaar zijn voor een mooie afwerkingslaag. Daarbij werkt deze laag gips brandvertragend. Dit zorgt voor een betere brandveiligheid omdat het materiaal minder snel vuur doorlaat. 

Wat zijn de mogelijkheden bij raapwerk? 

Raapwerk wordt vaak toegepast wanneer er een tegel muur is verwijderd of een keuken of badkamer is vervangen, en de onderlaag erg beschadigd is. Het voordeel van raapwerk is dat het in iedere ruimte mogelijk is. Zo kan het vanwege de dikte bijvoorbeeld ook worden toegepast in vochtige ruimtes zoals badkamers, omdat deze laag gipsmortel een vochtregulerende werking heeft.

Als het gaat om afwerking kun je nadat het raapwerk is toegepast kiezen voor behang, verven of sauzen, sierpleister en tegels. Houd wel rekening met een extra lange droogtijd van het raapwerk omdat het om een dikke laag pleister gaat. Houd rekening met 1 dag per 1 millimeter. 

raapwerk

Richtprijzen voor het laten uitvoeren van raapwerk 

Omdat het belangrijk is dat deze klus op de juiste manier gebeurt, is het verstandig om het raapwerk uit te besteden aan een professionele stukadoor. Zo ben je zeker van een vlak en waterpas resultaat. 

Gemiddeld betaal je voor het laten uitvoeren van raapwerk door een professionele stukadoor tussen de 15 en 25 euro per vierkante meter. Raapwerk aan het plafond kost gemiddeld tussen de 18 en 35 per vierkante meter. Deze kosten zijn een indicatie, want de uiteindelijke prijs die je betaalt, is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de exacte dikte in millimeters van het raapwerk waar je voor kiest.