2groendak

Er zijn heel veel verschillende dingen die je zou kunnen doen om duurzamer te gaan leven. Zo zou je je afval kunnen scheiden of minder nieuwe kleding kopen die niet duurzaam wordt geproduceerd. Bij elke keuze die je maakt is er de duurzaamste optie. Zo ook bij je huis. Zo zou je kunnen kiezen voor een dak gemaakt van sedummatten. Of wanneer je bijvoorbeeld uit eten gaat. Kies voor een restaurant die rekening houdt met duurzaamheid. Of kies voor veel groen op je bord en geen vlees. Alles is een keuze in het leven en daarom is het best makkelijk om langzamerhand steeds iets duurzamer te gaan leven.

Je omgeving

Vaak worden mensen beïnvloed door hun omgeving. Het ligt er ook aan waar je opgroeit. Wanneer je opgroeit in een gezin waarin duurzaamheid niet belangrijk is kan het zo zijn dat je als kind niet goed mee krijgt dat duurzaamheid wel belangrijk is voor een betere wereld. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat je opgroeit in een gezin dat constant bezig is met duurzaamheid. Misschien hebben ze zelfs een dak van sedummatten en scheiden ze hun afval. Alles in beïnvloedbaar en iedereen groeit anders op. Het is nooit te laat om over te gaan op een duurzamere leefstijl.

Verandering

Je leefstijl helemaal omgooien is misschien een beetje veel in een keer. Daarom is het goed om in stapjes steeds iets duurzamer te gaan leven. Zo kan je goed vinden wat bij jou past en wat voor jou werkt. Misschien hou je wel zoveel van vlees dat je niet zonder kan, dan kan je altijd iets vinden wat dit gebruik weer compenseert. Je moet tenslotte wel blijven genieten van je leven. Duurzamer leven betekent niet dat je alles wat je nu doet moet opgeven. Begin bijvoorbeeld met het scheiden van je afval en ga iets vaker fietsen of met het ov in plaats van met de trein. Of wissel je scooter in in een elektrische fiets of scooter. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden, zoek goed uit wat bij jou past.