Een energielabel is een label dat moet worden meegeleverd bij de verkoop van bijvoorbeeld een auto, een gebouw, woonhuis of bedrijfspand maar ook elektrische lampen en elektronische apparaten moeten beschikken over een energielabel. Dit label moet voldoen aan  diverse Europese richtlijnen. Het is een maatstaf voor de koper om te weten hoe energiezuinig maar ook hoe milieuvriendelijk het product is dat men wenst te kopen. 

Energielabel voor gebouwen

Voor gebouwen, zoals woonhuizen en panden, is het verplicht om bij de verkoop daarvan een energielabel mee te leveren. De eigenaar van zo een gebouw zal een energielabel aanvragen, alvorens hij overgaat tot de verkoop. Dit dwingt eigenaren om het pand in die staat te brengen die ervoor zorgt dat het voldoet aan de hedendaagse eisen op het gebied van energieverbruik. Dit zorgt ervoor dat het pand in waarde stijgt en dat het ook milieuvriendelijk is. 

Energielabel kopen via energie adviseur

Het energielabel voor een pand kan je kopen via een energie adviseur. Hij zal de kenmerken van het pand, een woonhuis of bedrijfspand opnemen.  Na het assessment wordt er een energielabel vastgesteld en kan de eigenaar van zo een pand die energielabel kopen.  Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig zo een pand is en dat wordt vergeleken met soortgelijke panden. Er wordt verder ook nog aangegeven wat je kan doen om het pand te verbeteren, zodanig dat het op termijn voldoet aan de standaard. Er zal een uitgebreide uitleg in zijn per deel van het pand en de installatie van het pand.  Ook wordt er vermeld waarom de verbetering nodig is voor het energieverbruik van het pand en hoe het pand scoort en alle mogelijke verbeteringen nog kunnen worden toegepast ter verbetering. 

Hierdoor kan de eigenaar ook ervoor zorgen dat hij het pand energiezuiniger kan maken.   In zo een energielabel staat ook een toelichting op je energierekening. Los van verwarming en warm water en de koeling van het pand wordt ook gekeken naar welke apparaten in zo een woning zijn zoals de koelkast, de tv en ook de verlichting. Ook die kunnen ervoor zorgen dan het energieverbruik hoog is waardoor de classificatie voor dat woonhuis hoger uitvalt.