Veel badkamers hebben tegenwoordig geen raam meer, maar hoe ventileer je dan de badkamer zo zonder raam? Als je niet voldoende ventileert kan je ziek worden en vooral in de badkamer is een goed ventilatiesysteem van belang. De badkamer is namelijk de enige ruimte in huis waar de luchtvochtigheid snel kan stijgen en door de condensvorming er schimmel kan ontstaan als er niet wordt geventileerd. 

Badkamerventilator

In huurwoningen waar de badkamer geen raam heeft zijn vaak mechanische ventilaties aanwezig, bij een koopwoning moet je zelf ervoor zorgen. Er zijn verschillende soorten mechanische ventilaties, een daarvan is de badkamerventilator, die zitten vaak bevestigd in de muur of tegen het plafond. Je kan kiezen voor een systeem die bepaalde uren automatisch aangaat, een die je zelf aan moet doen als je bijvoorbeeld gaat douchen, maar tegenwoordig heb je ook dat ze automatisch aangaan als de luchtvochtigheid te hoog wordt. 

Buisventilator

Het woord zegt het al een ventilator in de vorm van een buis is een buisventilator, deze zijn in meerdere ruimtes te gebruiken en zie je vooral terug in de keuken, toiletten, maar ook in de badkamer. Er zijn verschillende soorten buisventilatoren te koop, een geluidloze, want ja niemand wil constant een motor horen in huis. Maar ook diverse manieren van regelbare ventilatoren, zoals een buisventilator met timer, die kan je dan instellen op wat voor soort tijdstippen je wil dat die aangaat. 

Woonhuisventilator

Tegenwoordig wordt er in huurhuizen en vooral de wat moderne een woonhuisventilator ingebouwd. Dit is een ventilatiesysteem waar ergens in de woning de ventilatiebox wordt geplaatst, zo onzichtbaar mogelijk en verder in de woning alleen de ventilatieroosters zichtbaar zijn. Alle ventilatieroosters zijn verbonden met de ventilatiebox en werken samen om ervoor te zorgen dat de woning wordt voorzien van een schone en frisse lucht.