De meeste bouwbedrijven, werktuigbouwkunde en andere technische bedrijven kennen het begrip CAD, wat staat voor Computer Aided Design. Hiermee wordt bedoeld dat ontwerpen voor producten of gebouwen ontwikkeld kunnen worden middels een computerprogramma. In dit artikel vertellen we jou meer over CAD, wat het inhoudt en waarom je er als een ondernemer van een bouwbedrijf iets vanaf moet weten.

 

De meeste mensen die een technische achtergrond hebben zijn bekend met CAD. Het omtrent verschillende tekenprogramma’s om bijvoorbeeld een gebouw of product mee te ontwerpen op de computer. In het Nederlands wordt de afkorting CAD vertaald naar het maken van tekeningen en ontwerpen door gebruik te maken van computerprogramma’s. Heb je voor je bedrijf regelmatig technische ontwerpen nodig dan is het absoluut de moeite waard om je in CAD te verdiepen en erachter te komen welk programma voor jou van toegevoegde waarde kan zijn.  

 

Waar wordt CAD voor gebruikt?

CAD wordt gebruikt door ontwerpers, constructeurs en ingenieurs met verschillende achtergronden. Zo wordt het gebruikt voor bouwkunde, civiele techniek, stedenbouw en architectuur. Elke industrie heeft zijn eigen programma die het meest gebruikt wordt. Op dit moment zijn de 3 dimensionale systemen erg populair voor het maken van tekeningen. Je zult zien dat je voor elk programma kennis nodig hebt om het maximale eruit te halen. Heb je deze niet dan raden we jou aan om een training of cursus te volgen. Op deze manier kun je eenvoudig en snel progressie boeken. Via Cadix bijvoorbeeld kun je verschillende cursussen en workshops volgen. Het is mogelijk om alleen zelf deel te nemen of een training met meerdere collega’s te volgen. Het voordeel van een training of een cursus is dat je in een korte tijd veel kunt leren.

 

Waarom eigen tekeningen maken?

Er zijn nog steeds veel bouwbedrijven die kiezen voor eenvoudige programma’s om ontwerpen te tekenen. Het nadeel van deze programma’s is dat er veel beperkingen zijn en het niet professioneel overkomt naar je klanten. Wil je een goede indruk maken en professioneel te werk gaan, dan raden we jou aan om een goede CAD programma aan te schaffen en een ondersteunende training te volgen. Je kunt eerst met een algemene training beginnen en vervolgens de verdieping opzoeken. Na het volgen van een training ontvang je vaak een certificaat die overal ter wereld gebruikt kan worden. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld voor een nieuwe baan wilt solliciteren. Lees hier meer informatie over certificatie.