Staal

Het lasersnijden is een manier van werken die tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt. Door middel van deze techniek kunnen allerlei soorten materialen makkelijk worden gesneden en gevormd. Het werken met een lasersnijmachine heeft bovendien een aantal belangrijke voordelen, die het aantrekkelijker maken dan andere manieren van werken.

Ook staal kan door middel van lasersnijden worden bewerkt. Specifiek voor metaalbewerking is dit een fijne en betrouwbare manier van werken, die nauwkeurig, snel en veelzijdig is. Hier leggen we uit wat lasersnijden precies is, en hoe het in zijn werk gaat.

Wat is lasersnijden precies?

Snijden met laser – het klinkt als iets dat rechtstreeks uit Star Wars komt. En eigenlijk lijkt het daar echt wel een beetje op! Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een krachtige laserstraal, een elektromagnetische bron van straling met een grote intensiteit. Dat punt is zo heet, dat het oppervlakte van het materiaal smelt of verdampt. De laserstraal dringt dan binnen in het materiaal, en kan daar doorheen snijden. 

Een lasersnijmachine volgt een vooraf ingevoerd patroon. Op die manier snijdt de machine door het staal heen, en kunnen er zeer precieze vormen worden uitgesneden. Het snijden gaat ontzettend nauwkeurig – de snede is even breed als de laserstraal zelf – en nabewerking is nauwelijks nodig. Een bijkomend voordeel van deze methode is dat de machine zelf niet slijt: een laserstraal kan nooit ‘bot’ worden. Daardoor is werken met een lasersnijder vaak goedkoper dan andere bestaande methodes, want er hoeven vrijwel nooit onderdelen te worden vervangen.

Hoe gaat het lasersnijden van staal in zijn werk?

Voor het snijden van staal is lasersnijden dé methode. De precisie en het gemak waarmee de laserstraal door het staal heengaat, maakt deze manier van snijden zowel makkelijk als nauwkeurig. Vergeleken met andere manieren van snijden heeft het werken met laser een aantal duidelijke voordelen: 

  • Doordat het snijproces wordt aangestuurd door een computer, is er minder kans op fouten. 
  • De lasermachine kan overal in de staalplaat beginnen met snijden (niet alleen aan de rand)
  • Een lasersnijmachine is nauwkeuriger dan andere manier van snijden, en er is minder materiaalverlies
  • Complexe vormen kunnen worden geprogrammeerd en uitgevoerd in snel tempo.

Het lasersnijden laat je in de regel over aan een professioneel bedrijf.

Wil je iets laten lasersnijden?

Ben je van plan staal te laten lasersnijden, bijvoorbeeld om een productontwerp te maken, of voor een andere handige toepassing?