Droom jij al jaren van wonen in een Variahuis: Prefab woningen op maat? Of heb jij geen idee wat voor woning dit is? Lees dan gauw verder om erachter te komen welke kenmerken een stolpwoning heeft. Er kenmerkend aan dit soort woningen is namelijk het dak. Dit dak heeft de vorm van een piramide waarbij het hoogste punt precies in het midden zit. Hierdoor is ook je zolder het hoogst op dit punt. Een ander kenmerk van dit soort woningen is dat het bijna altijd vrijstaande huizen zijn. Je zal niet gauw een rij met rijtjeshuizen zien die elk hun eigen piramide als dak heeft. Een rijtjeshuis is vaak al wat kleiner van formaat, vandaar dat bewoners het liefst zoveel mogelijk ruimte in de hoogte willen hebben. Een stolp zou deze ruimte beperken.

Bouwen van een stolpwoning

De laatste jaren laten steeds meer mensen een Variahuis: Prefab woningen op maat bouwen. Vooral op het platteland is het erg populair om je dak in de vorm van een piramide te laten bouwen. Veel grote gebouwen, zoals maneges en boerderij hebben dan ook deze vorm op hun dak. Doordat de punt precies in het midden van het gebouw staat, straalt dit een gevoel van rust en eenheid uit. Daarnaast kan je nog prima gebruik maken van de ramen in dit gedeelte van het huis, doordat je deze gewoon rechtop kan laten plaatsen. Het is niet zo dat ook je ramen schuin naar beneden aflopen.

Een gezellige buurt

Een buurt waar veel stolpwoningen staan, is vaak erg gezellig. Het is erg belangrijk dat er een goede sfeer hangt onder bewoners van dezelfde buurt. Het is altijd erg vervelend als er onenigheden tussen buurtbewoners ontstaan of als buren het niet goed met elkaar kunnen vinden. Goede buren komen regelmatig bij elkaar over de vloer en vinden het geen probleem om een weekje op je kat te passen. Daarnaast is het altijd fijn om te weten dat je buren je huis in de gaten houden als je overdag naar je werk bent.